Прэс-рэліз беларускія назіральнікі знайшлі парушэнні на выбарах у Ірландыі

Дата канвертавання20.02.2018
Памер19.93 Kb.

31 кастрычніка 2011 г.

ПРЭС-РЭЛІЗ
Беларускія назіральнікі знайшлі парушэнні на выбарах у Ірландыі
Місія па назіранні за прэзідэнцкімі выбарамі ў Ірландыі, якая складалася амаль з паўсотні беларускіх назіральнікаў, знайшла шэраг недахопаў і парушэнняў у працэдуры арганізацыі галасавання. Група назіральнікаў знаходзілася ў Ірландыі ў межах праекту "Назіранне за выбарамі: тэорыя і практыка".
“Місія адзначыла шэраг недахопаў і парушэнняў, якія, аднак, не паўплывалі на вынікі выбараў”, - гаворыцца ў папярэдняй справаздачы кароткатэрміновай назіральніцкай місіі праекту "Назіранне за выбарамі: тэорыя і практыка", што знаходзілася ў Ірландыі ў час прэзідэнцкіх выбараў і падліку галасоў 27 і 28 кастрычніка.
У прыватнасці, міжнародныя назіральнікі адзначылі праблемы ў канструкцыі кабінак для галасавання, якія цалкам не забяспечваюць таямніцу галасавання.
Таксама назіральнікі звярнулі ўвагу на выкарыстанне выбаршчыкамі алоўкаў замест асадак. Назіральнікі падкрэслілі, што надпіс, зроблены алоўкам, не такі трывалы, як надпіс, зроблены асадкай, і можа быць сцёрты альбо перапісаны, што можа паўплываць на дакладнасць вынікаў і змяніць канчатковыя лічбы.
Акрамя гэтага, місія адзначае адсутнасць паслядоўнай практыкі ў спраўджанні асобы выбаршчыкаў.
Па словах кіраўніцы місіі Анастасіі Матчанкі, пералічаныя недахопы і парушэнні не паўплывалі на вынікі выбараў.
Місія складалася з 45 назіральнікаў з Беларусі і Літвы, акрэдытаваных ад літоўскай арганізацыі Belarus Watch. Яны наведалі 226 выбарчых участкаў у розных частках Ірландыі.
Прэзідэнцкія выбары ў Ірландыі прайшлі ў чацвер, 27 кастрычніка. Афіцыйныя вынікі былі абвешчаныя праз два дні пасля чатырох тураў падліку галасоў выбарцаў, што адпавядае складанай выбарчай сістэме краіны. Пераможцам быў абвешчаны 70-гадовы паэт Майкл Хігінс, які ў выніку набраў 61.6% галасоў. Сапернікі Хігінса, у тым ліку пераможца Еўрабачання Дана Роўзмары Скалан, змагар за правы геяў Дэвід Норыс і былы сябра Ірландскага рэспубліканскага войску (IRA) Марцін МакГінэс прызналі сваё паражэнне.
Майкл Хігінс атрымаў мандат на сем гадоў, цягам якіх яго паўнамоцтвы будуць моцна абмежаванымі.
Місія па назіранні была арганізаваная ў межах праекту "Назіранне за выбарамі: тэорыя і практыка", сумесна з арганізацыямі, якія знаходзяцца ў Літве: Belarus Watch, Еўрапейскі гуманітарны ўніверсітэт і Беларускі дом правоў чалавека ў Вільні. Папярэднія місіі праекту праходзілі ў Беларусі, Эстоніі, Грузіі, Латвіі, Літве, Нарвегіі, Польшчы, Швецыі і Украіне.

Па дадатковую інфармацыю звяртайцеся:

Анастасія Матчанка, кіраўнік місіі

+37067133879 (Lt)