Пратакол пасяджэння прафсаюзнага камітэта




Дата канвертавання29.12.2016
Памер112.68 Kb.










УЗГОДНЕНА

пратакол пасяджэння

прафсаюзнага камітэта

01.09.2009 № ____



ЗАЦВЕРДЖАНА

Загад дырэктара ВПК

01.09.2009 № ____




ПРАВІЛЫ

бяспекі ў кабінеце

па апрацоўцы тканіны

ГЛАВА 1


АГУЛЬНЫЯ ПАТРАБАВАННІ БЯСПЕКІ

1. У кабінеце (майстэрні) па апрацоўцы тканіны могуць знаходзіцца вучні, якія азнаёмленыя з патрабаваннямі да мер бяспекі пры знаходжанні ў кабінеце (майстэрні) і правядзенні практычных і лабараторных заняткаў.

2. Допуск вучняў у кабінет (майстэрню) ажыццяўляецца з дазволу настаўніка працоўнага навучання.

3. Падчас заняткаў адцягненне ўвагі староннімі размовамі недапушчальна.

4. Кожны вучань павінен знаходзіцца на сваім працоўным месцы. Пераходзіць на іншае месца можна толькі з дазволу настаўніка.

5. Не загрувашчваць працоўны стол староннімі прадметамі.

6. У кабінеце (майстэрні) варта праяўляць асцярожнасць, падтрымліваць парадак, выконваць гігіенічныя патрабаванні.
ГЛАВА 2

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПЕРАД ПАЧАТКАМ РАБОТЫ


7. Перад пачаткам работы вучні абавязаны:

- надзець спецвопратку, прыбраць валасы пад хустку;

- праверыць наяўнасць неабходных для выканання швейных работ матэрыялаў і інструментаў;

- прыбраць з працоўнага месца ўсё староннія прадметы;

- пры слабым зроку надзець акуляры.
ГЛАВА 3

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПАДЧАС РАБОТЫ



8. Пры рабоце з іголкамі і шпількамі

У працэсе работы вучні абавязаны:

- шыць з напарсткам;

- ведаць колькасць іголак і шпілек, узятых для работы;

- захоўваць іголкі ў ігольніцы або падушачцы;

- шпількі захоўваць у скрынцы са шчыльна зачыненай крышкай;

- прымацоўваць выкрайкі да тканіны вострымі канцамі шпілек ў кірунку ад сябе;

- пры правядзенні прымеркі шпількі ўкалываць так, каб пры павароце галавы або пры руху рукой не ўкалоцца.



9. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- шыць іржавай іголкай;

- укалываць іголкі і шпількі ў вопратку, у стол ці іншыя прадметы;

- браць іголку ў рот;

- пакідаць іголкі ў вырабах.

У выпадку, калі іголка зламалася, варта асцярожна сабраць кавалкі і здаць настаўніку.

10. Пры рабоце з нажніцамі

У працэсе работы вучні абавязаны:

- класці нажніцы справа з стуленымі лёзамі, накіраваны ¬ нымі ад сябе;

- акуратна абыходзіцца з нажніцамі, каб не параніць сябе ці якая працуе побач вучаніцу;

- перадаваць нажніцы кольцамі наперад з стуленымі лёзамі.

11. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- нахіляць галаву блізка да нажніц;

- перадаваць і прымаць нажніцы расчыненымі або вострымі канцамі ад сябе;

- адцягваць увагу падчас работы з нажніцамі.



12. Пры рабоце на швейнай машыне

У працэсе работы вучні абавязаны:

- праверыць, ці моцна замацаваны іголка і лапка;

- перад стачиванием вырабу пераканацца ў адсутнасці шпілек ці іголак ў ім;

- пры ўсталёўцы іголкі і шпульнага каўпачка здымаць ногі з педалі;

- выконваць патрабаванні пасадкі за швейнай машынай (палажэнне корпуса, галавы, пасадка на крэсле, размяшчэнне кісці рук).



13. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- класці на платформу машыны староннія прадметы;

- уключаць швейную машыну з электрычным прывадам без дазволу настаўніка;

- пры ўключэнні і выключэнні швейнай машыны з электрычным прывадам і пад час работы на ёй адначасова дакранацца адной рукой машыны, а другой - батарэй паравога або цэнтральнага ацяплення, ацяпляльных, водаправодных і газывых труб;

- нахіляцца блізка да частак швейнай машыны, якія рухаюцца. падчас работы;

- трымаць пальцы рук паблізу іголкі, якая рухаецца;

- здымаць і надзяваць прывадны рэмень, не спыніўшы швейную машыну;

- прытрымваць прывадны рэмень швейнай машыны, якая працуе, рукой;

- прыступіць да чысткі і змазкі машыны, не адключыўшы яе ад электрычнай сеткі;

- не адцягваць увагу падчас работы машыны.



14. Пры рабоце з электрычным прасам

У працэсе работы вучні абавязаны:

- стаяць на гумовым дыванку;

- прас ставіць на спецыяльную падстаўку з абмежавальнікам;

- сачыць за тым, каб падчас працы падэшва праса не трапляла на шнур, каб шнур падчас працы не перакручваўся;

- сачыць за тым, каб дыск тэрмарэгулятара быў правільна ўсталяваны ў адносінах да паказальніка назвы тканіны;

- пасля заканчэння працы прас выключыць з электрасеткі.

15. Каб пазбегнуць траўміравання, вучням забараняецца:

- уліваць ваду ў электрычны прас з ўвільгатняльнікам не адключыўшы прас з сеткі;

- адцягваць увагу падчас прасавання;

- пакідаць прас уключаным у сетку без нагляду;

- калі прас без тэрмарэгулятара, не дапускаць яго перагрэву.
ГЛАВА 4

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПА ЗАКАНЧЭННІ РАБОТЫ


16. Пасля заканчэння работы вучні абавязаны:

- эдаць дзяжурнаму або настаўніку астаткі матэрыялаў і няскончаныя вырабы;

- адключыць электрапрыборы (прас, швейную машыну);

- праверыць колькасць швейных іголак. У выпадку страты, абавязкова іх знайсці;

- укласці нажніцы ў футарал, швейныя іголкі ў ігольніцу;

- правесці ўборку свайго працоўнага месца;

- зняць спецвопратку;

- выходзіць з кабінета толькі з дазволу настаўніка.


ГЛАВА 5

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ Ў АВАРЫЙНЫХ СІТУАЦЫЯХ


Правілы бяспекі ў аварыйных сітуацыях:

- пры выяўленні якой-небудзь няспраўнасці, у выпадку атрымання траўмы ці дрэннага самаадчування спыніце працу і паведаміце пра гэта настаўніку;

- пры ўзнікненні падчас працы аварыйных сітуацый, неабходна выконваць указанні настаўніка і не паддавацца паніцы;

- эвакуацыя з кабінета (майстэрні) ажыццяўляецца арганізавана ў адпаведнасці са школьным планам эвакуацыі.




УЗГОДНЕНА

пратакол пасяджэння

прафсаюзнага камітэта

01.09.2009 № ____



ЗАЦВЕРДЖАНА

Загад дырэктара ВПК

01.09.2009 № ____


ПРАВІЛЫ

бяспекі ў кабінеце

кулінарыі

ГЛАВА 1


АГУЛЬНЫЯ ПАТРАБАВАННІ БЯСПЕКІ
1. У кабінеце кулінарыі могуць знаходзіцца вучні, якія азнаёмленыя з патрабаваннямі да мер бяспекі пры знаходжанні ў кабінеце і правядзенні практычных і лабараторных заняткаў.

2. Допуск вучняў ў кабінет ажыццяўляецца з дазволу настаўніка працоўнага навучання.

3. Падчас заняткаў адцягненне ўвагі аднакласнікаў староннімі размовамі не дапушчальна.

4. Кожны вучань павінен знаходзіцца на сваім працоўным месцы. Пераходзіць на іншае месца магчыма толькі з дазволу настаўніка.

5. У кабінеце варта праяўляць асцярожнасць, падтрымліваць парадак, выконваць санітарна-гігіенічныя патрабаванні.
ГЛАВА 2

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПЕРАД ПАЧАТКАМ РАБОТЫ


6. Перад пачаткам работы вучні абавязаны:

- надзець спецвопратку, прыбраць валасы пад хустку;

- прыбраць з працоўнага месца ўсё староннія прадметы;

- падрыхтаваць неабходны кухонны інвентар, сталовую посуд;

- пры слабым зроку надзець акуляры.

ГЛАВА 3


ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПАДЧАС РАБОТЫ
7. Пры рабоце з электранагравальнымі прыборамі

У працэсе работы вучні абавязаны:

- ставіць электранагравальныя прыборы на вогнетрывалую падстаўку;

- пры ўключэнні электрычных прыбораў штапельны відэлец ўводзіць у гнёзды штапеля разеткі да канца;

- уключаць і выключаць электранагравальныя прыборы сухімі рукамі, трымаючы за корпус відэлец;

- не дапускаць залівання электранагравальнага элемента пліты вадкасцю;

- па заканчэнні работы выключыць электрапрыборы.

8. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- пачынаць работу без дазволу настаўніка;

- уключаць і выключаць электранагравальныя прыборы мокрымі рукамі;

- выключаць электранагравальныя прыборы за шнур;

- праціраць эмаляваныя часткі электрапліты пры гарачых комфорках;

- пакідаць награвальныя прыборы без нагляду.



9. Пры карыстанні рэжучымі інструментамі

У працэсе работы вучні абавязаны:

- выконваць асцярожнасць пры чыстцы агародніны, бульбу чысціць жэлабковым нажом, рыбу - скрабком;

- хлеб, гастранамічныя вырабы, агародніну і іншыя прадукты наразаць на апрацоўчых дошках, выконваючы правільныя прыёмы рэзання;

- сырую і вараную агародніну, мяса, рыбу, хлеб наразаць на апрацоўчых дошках у адпаведнасці з іх маркіроўкай;

- адкрываць бутэлькі, банкі толькі спецыяльным нажом.



10. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- пры рабоце з мясарубкай мяса і іншыя прадукты прапіхваць ў мясарубку рукамі;

- пры рабоце з ручнымі таркамі апрацоўваць дробныя часткі прадуктаў;

- перадаваць нажы і відэльцы адзін аднаму вострымі канцамі ад сябе;

- адцягвацца на староннія размовы падчас працы з рэжучымі прыладамі.

11. Пры рабоце з гарачымі вадкасцямі (вада, тлушч і т. д.) і посудам

У працэсе работы вучні абавязаны:

- засыпаць сыпкія прадукты ў кіпячую вадкасць асцярожна, каб яе кроплі не патрапілі на рукі;

- сачыць, каб пры кіпенні змесціва посуду не вылівалася праз край;

- крышкі гарачага посуду браць спецыяльнымі прыхваткамі і адкрываць ад сябе;

- пераварочваць катлеты, бліны і іншыя кандытарскія вырабы, а таксама здымаць іх з патэльні толькі спецыяльнай кулінарнай лапаткай;

- на патэльню з гарачым тлушчам прадукты класці асцярожна (ад сябе), каб не распырскаць тлушч.

12. Каб пазбегнуць траўміравання вучням забараняецца:

- нахіляць галаву над кіпячай вадкасцю;

- адцягваць увагу на староннія размовы ў працэсе прыгатавання ежы;

- пакідаць на пліце кіпячую вадкасць без нагляду.


ГЛАВА 4

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ ПА ЗАКАНЧЭННІ РАБОТЫ


13. Пасля заканчэння работы вучні абавязаны:

- адключыць электранагравальныя прыборы;

- выключыць выцяжную вентыляцыю;

- прыбраць працоўнае месца, вымыць посуд і кухонны інвентар;

- вымыць рукі з мылам;

- зняць спецвопратку;

- выходзіць з кабінета толькі з дазволу настаўніка.
ГЛАВА 5

ПРАВІЛЫ БЯСПЕКІ Ў АВАРЫЙНЫХ СІТУАЦЫЯХ


Правілы бяспекі ў аварыйных сітуацыях:

- пры выяўленні няспраўнасці кухоннага інвентара, затупленымі апрацоўчых нажоў, у выпадку атрымання траўмы ці дрэннага самаадчування спыніце работу і паведаміце пра гэта настаўніку;

- пры разліве вадкасці (тлушчу) неадкладна прыбраць яе з падлогі;

- у выпадку калі разбіўся сталовы посуд, рэшткі яе не прыбіраць з падлогі рукамі, а карыстацца венікам (або шчоткай) з саўком;



- пры ўзнікненні падчас работы аварыйных сітуацый, неабходна выконваць указанні настаўніка і не паддавацца паніцы;

- эвакуацыя з кабінета (майстэрні) ажыццяўляецца арганізавана ў адпаведнасці са школьным планам эвакуацыі.


База данных защищена авторским правом ©urok.shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка