Застолле Штодзённая ежа (харчаванне) – абрадавае/святочнае застолле (пір)




Дата канвертавання29.12.2016
Памер445 b.


Застолле


  • Штодзённая ежа (харчаванне) – абрадавае/святочнае застолле (ПІР)

  • індывідуальнае – калектыўнае/

Сацыяльнае

СУПОЛЬНАСЦЬ

  • гаспадар (ы) -- ГОСЦЬ

  • свой – чужы; жывыя – памерлыя

  • ДОЛЯ



  • будзённае/прафаннае – сакральнае РЫТУАЛ (абрад)

  • цырымонія, этыкет

  • пачатак – канец



  • малітва, зычэнні, тосты

  • прадметнае напаўненне: стол, абрус, начынне



  • абрады жыццёвага цыклу: хрэсьбіны – вяселле – хаўтуры



  • абрады каляндарнага цыклу: Дзяды (Радуніца), Каляды, Масленіца, Вялікдзень, Юр’я, Сёмуха, Дажынкі, Пакровы, Свяча.





  • цела – душа

  • поснае – скаромнае

  • напоі (алкаголь); сыта/канун (канон)



  • ХЛЕБ

  • абрадавыя стравы: куцця, каравай, бліны, клёцкі, кісель



  • Сакралізацыя ежы:

склад (з мноства дробных часцінак), форма, колер, гушчыня

  • спосабы прыгатавання (саленне, заквашванне, перапяканне)






База данных защищена авторским правом ©urok.shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка